Традиційні страви Хмельниччини Хмельницька міська централізована бібліотечна система Традиційні страви Хмельниччини Хмельницька міська централізована бібліотечна система
    Про ЦБС
    Бібліотеки
    Читачам
    Ресурси бібліотек
    Віртуальні виставки
    Наша Україна
    Наше місто
    Літературна світлиця
    БібліоЖиття
    Фотогалерея
    Відеогалерея
    Проекти та програми
    Партнери і спонсори
    Контакти
    Карта сайту




    Пошук по сайту

    Хмельницька міська рада

     
      Головна » Наше місто » Ми знаємо про Хмельницький все
    Традиційні страви Хмельниччини

    Як свідчить історія, формування культури і побуту Хмельницького краю не обійшлося без впливу су­сідніх держав. Не стала винятком і кулінарія: в ній можна знайти багато схожого з литовською й поль­ською кухнею, і звичайно ж – з російською.

    Литовська кухня виріз­няється чималою кількістю страв зі свинини. На Хмельниччині по­любляють рулети зі свинини, м'яса птиці, субпро­дуктів.

    До фаршу додають яйця, родзинки, чорнослив, шпиг, а ще – хрін та інші овочі. Різноманітні прянощі надають стравам надзвичайних смакових якостей і екзотичних ароматів. Литовською національ­ною стравою, яку шанують хмельничани, є картопляна ковбаса – ведерей. Це ретельно очищені товсті свинячі кишки, начинені тертою сирою картоплею або крупою з жиром. Ці ковбаси печуть, обливши топленим свинячим салом. Полюбляють і шюпініс – особливу кашу, зварену з гороху, картоплі і смаженого свинячого м'яса. Варто покуштувати свинячі копчені ков­баси під назвою «скіландіс» і варе­ники з тертої сирої картоплі, начи­нені сиром або рубленим м'ясом. Завдяки впливу польської кухні, тут уміють готувати салати зі свіжих, квашених і солоних овочів, які споживають зі сметаною або кислим молоком. Влітку всім смакують холодні супи з полуниці, черешні, яблук, а також із лісових ягід. Восени їх замінюють супи з огірків і грибів. Вміють готувати й бігос. Страва має складний смак від поєднання квашеної капусти зі свіжою. Асорті з м'яса, дичини, грибів, ще й ковбаски – додають біґосу неперевершеної смакоти. Але звичайно головну роль в цьому регіоні відіграє українська кухня. Тут вас чекає і смачний борщ з пампушками, і запечене сальце, і відомі всьому світові українські вареники.

    Карась у сметані по-летичевськи Зіньківська ковбаса

    Карась обсмажити в соняшниковій олії, на карася покласти подрібнену і підсмажену до золотистого кольору цибулю, перекласти на деко і залити півсклянкою домашньої сметани. Запі­кати в духовці впродовж 30 хвилин.

    Візитівка селища Зінькова – ковбаса. Кільце ковбаси чорного кольору пере­стало бути просто зіньківською смакотою. Це сувенір для гостей і продуктова місцева «родзинка», яку не зустрінеш ще де-небудь. Рецепт приготування зви­чайний, але секрет міститься у спеці­альних печах, де ковбаса печеться. По­будова таких печей - місцеве «ноу-хау», що передається тільки вузькому колу людей, тому таку ковбасу можна покуш­тувати тільки у Зінькові.

    Путівник.  Хмельницька  область  /  редкол. : І. Курус  (голова), Л. Баженов, Ю. Боєв та ін. ; худож. Б. Логінов, П. Машков – К. : Богдана, 2010. – 320 с. : 1000 іл.


    Філія №14
    Філія №14
    • Електронний каталог
    • Меню для книгоманів
    • Зростаємо професійно
    • Мистецька вітальня
    • Наші видання
    • Послуги ЦБС
    • Хмельницький в інтернеті
    • Почесні
    • Ім’я в історії міста
    • Творчість бібліотекарів
    Нові книги у третьому кварталі 2015 р.
    Якому жанру літератури Ви надаєте перевагу?
    детективи
    драми
    казки
    комедії
    легенди
    ліричні вірші
    пригоди
    трілери
    фентезі
    інше

    Слідкуйте за нами у
    соціальних мережах






    Яндекс.Метрика
    © ХМ ЦБС, 2010-2017 г.
       Офіційний сайт
    Україна, м. Хмельницький, вул. Подільська, 78
    www.cbs.km.ua            kmcbs.c@gmail.com
    Копіювання інформації можливе тільки за наявності згоди
    адміністратора, а також активного посилання на сайт.
    створення
    сайту
    Студія Спектр