
Як свідчить історія, формування культури і побуту Хмельницького краю не обійшлося без впливу сусідніх держав. Не стала винятком і кулінарія: в ній можна знайти багато схожого з литовською й польською кухнею, і звичайно ж – з російською.
Литовська кухня вирізняється чималою кількістю страв зі свинини. На Хмельниччині полюбляють рулети зі свинини, м'яса птиці, субпродуктів.
До фаршу додають яйця, родзинки, чорнослив, шпиг, а ще – хрін та інші овочі. Різноманітні прянощі надають стравам надзвичайних смакових якостей і екзотичних ароматів. Литовською національною стравою, яку шанують хмельничани, є картопляна ковбаса – ведерей. Це ретельно очищені товсті свинячі кишки, начинені тертою сирою картоплею або крупою з жиром. Ці ковбаси печуть, обливши топленим свинячим салом. Полюбляють і шюпініс – особливу кашу, зварену з гороху, картоплі і смаженого свинячого м'яса. Варто покуштувати свинячі копчені ковбаси під назвою «скіландіс» і вареники з тертої сирої картоплі, начинені сиром або рубленим м'ясом. Завдяки впливу польської кухні, тут уміють готувати салати зі свіжих, квашених і солоних овочів, які споживають зі сметаною або кислим молоком. Влітку всім смакують холодні супи з полуниці, черешні, яблук, а також із лісових ягід. Восени їх замінюють супи з огірків і грибів. Вміють готувати й бігос. Страва має складний смак від поєднання квашеної капусти зі свіжою. Асорті з м'яса, дичини, грибів, ще й ковбаски – додають біґосу неперевершеної смакоти. Але звичайно головну роль в цьому регіоні відіграє українська кухня. Тут вас чекає і смачний борщ з пампушками, і запечене сальце, і відомі всьому світові українські вареники.
 |
Карась у сметані по-летичевськи |
 |
Зіньківська ковбаса |
Карась обсмажити в соняшниковій олії, на карася покласти подрібнену і підсмажену до золотистого кольору цибулю, перекласти на деко і залити півсклянкою домашньої сметани. Запікати в духовці впродовж 30 хвилин.
|
Візитівка селища Зінькова – ковбаса. Кільце ковбаси чорного кольору перестало бути просто зіньківською смакотою. Це сувенір для гостей і продуктова місцева «родзинка», яку не зустрінеш ще де-небудь. Рецепт приготування звичайний, але секрет міститься у спеціальних печах, де ковбаса печеться. Побудова таких печей - місцеве «ноу-хау», що передається тільки вузькому колу людей, тому таку ковбасу можна покуштувати тільки у Зінькові.
|
Путівник. Хмельницька область / редкол. : І. Курус (голова), Л. Баженов, Ю. Боєв та ін. ; худож. Б. Логінов, П. Машков – К. : Богдана, 2010. – 320 с. : 1000 іл.