20 липня відзначають Міжнародний день торта. Уперше на міжнародному рівні його святкували у 2011 році. Ініціатором цього солодкого свята став «Міланський Клуб» Королівства Любові – міжнародного товариства творчих людей. Цю ідею заради зміцнення дружби і розвитку культурних міжнародних зв’язків підтримало багато країн. Спекли перший у світі торт, у приготуванні якого взяли участь кондитери різних країн.
![20 липня - Міжнародний день торта](/uploads/images/news/news 2019/it_cake.jpg)
Історія десерту дуже давня, навіть існують різні версії щодо батьківщини цього кондитерського шедевра. Проте над вдосконаленням його форми та вишуканого смаку найбільше попрацювали французи, адже саме у Франції народилися, крім знаменитого «Наполеона», такі солодкі скадники торта, як: безе, бісквіт, мус, крем, меренга, желе та інші.
Цікавою є історія торта «Київського». Одного разу кондитери забули покласти в холодильну камеру велику кількість яєчного білка, призначеного для бісквіту. Наступного ранку начальник цеху Костянтин Микитович Петренко та його 17-річна помічниця кондитер Надія Чорногор, щоб приховати помилку колег, спекли білкові коржі, перемастили масляним кремом, присипавши ванільною пудрою, прикрасили поверхню квітковим орнаментом. Так з'явився перший торт, який тепер десятиліттями є візитною карткою Києва.
![20 липня - Міжнародний день торта](/uploads/images/news/news 2019/it_cake1.jpg)
Багато курйозів і цікавих фактів пов'язано із тортами. Деякі з них навіть були зафіксовані в Книзі рекордів Гіннеса. Наприклад, найдорожчий торт у світі «Діаманти: чудо природи» був продемонстрований на виставці в Токіо. Він справді був усипаний 233 діамантами. Вартість його – 1,56 мільйона доларів. Творець торта зізнався, що на розробку цієї солодкої спокуси було витрачено пів року, а для приготування – близько місяця.
Найбільшим тортом на сьогоднішній день вважається 59-тонний гігант, зроблений на честь святкування 100-річчя Лас-Вегаса. Його готували 600 кухарів.
У Перу був виготовлений найдовший у світі святковий торт – 246 метрів. На його виготовлення 300 кондитерів витратили пів тонни цукру та яєць. Солодке диво розділили на 15 000 частин, пригощаючи всіх перуанських дітей, які святкували у червні день народження.
![20 липня - Міжнародний день торта](/uploads/images/news/news 2019/it_cake2.jpg)
Найбільший у світі полуничний торт виготовили пекарі міста Ла-Тринідад. Вони використали три тонни ягід, тисячі яєць. Ягідним шедевром, який важив 11 тонн 146 кілограмів, частували 50 тисяч філіппінців.
Найбільшим тортом-морозивом став пекінський торт із зображенням сімейства ведмедів, розмірами 4,8 м в довжину, 3 метри шириною, 1 м заввишки, вагою близько 8 тонн. Він був своєрідною рекламою дитячої вистави «Гора морозива».
Найменший торт був виготовлений швейцарцями. Ця крихітка вмістилася на подушечці вказівного пальця.
Як бачимо, не тільки величезні торти, а й маленькі тістечка здатні викликати посмішку, створити атмосферу затишку та тепла, спонукаючи до щирої бесіди за чашечкою запашної кави чи духмяного чаю. Недарма це солодке свято є символом дружби.
|