Щороку ми з нетерпінням чекаємо одного з найсвітліших свят – Великодня. Доброю традицією вважається розфарбовування пасхальних яєць. Декорування писанок – справжнє мистецтво, яке вимагає терпіння та неабиякого хисту. Писанки є своєрідним оберегом, оскільки захищають людину від зла, а також приносять добро і достаток.
Напередодні Великодня, 11 квітня, у підлітковому клубі «Романтик» відбувся майстер-клас з виготовлення писанок «Крашанка у кошик» спільно із бібліотеками-філіями №9 та 15.
Розпочався захід із вступної розповіді бібліотекарів про історію виникнення писанки та пов’язаної з нею легенди, а також ознайомлення із символами та видами писанок. На майстер-клас завітали майстрині з писанкарства Дар’я Ющук, студентка Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії, та Олександра Філоненко, студентка Хмельницького національного університету. Дівчата відразу ж залучили дітей до декорування святкових яєць, ознайомивши із основними етапами розпису. Процес виготовлення писанок супроводжувався гарним настроєм та щирими емоціями.
«Дуже гарні враження від майстер-класу. Відчувається, що наближається Великдень. Робити писанку – це дуже кропітка і старанна робота. Потрібно багато праці і терпіння. Хоча це моя перша писанка, все одно вона найкраща», – поділилась думками Катя Поюрова, читачка бібліотеки-філії №9.
«Мені дуже сподобалось писати писанку. Дуже переживала, коли малювала яйце воском. Яйце збережу на пам'ять, як свою найпершу писанку», – розповіла Світлана Роздорожна, читачка бібліотеки-філії №15.
Окрім розпису святкових яєць, діти мали змогу переглянути книжкову виставку «Великодня радість землю обіймає». Наприкінці майстер-класу бібліотекарі із дітьми провели тематичну вікторину та побажали один одному гарно відсвяткувати Великдень.
Мар’яна Семенюк, бібліотекар бібліотеки-філії №15
Наближається світле свято Великодня і кожна хазяйка заклопотана пошуками найсмачніших рецептів до святкового столу.
У бібліотеці-філії №11 потурбувалися про те, щоб користувачі швидко та легко знайшли рецепти до пасхального столу. Виставка-меню «Великодні смаколики» розкриває секрети приготування найсолодших пасок, найсоковитішої ковбаси та найяскравіших писанок.
Актуальними будуть поради Дарії Цвєк – знаменитої галицької кулінарки, яка у своїй книзі «Солодке печиво», пропонує рецепти великодніх бабок. Крім кулінарних книг та журналів, виставку прикрашає пасхальне деревце з оригінальними писанками.
Тетяна Венгрова, завідуюча бібліотекою-філією №11
|